Aanvallende olifanten en sneaky giraffen...

Lieve mensen,

Ondanks eerdere aankondigingen en beloften is het me niet geluk om eerder een nieuw verhaal te planten op mijn site. Inmiddels zijn we al even in Botswana en dus aan onze rondeis begonnen!! Helaas is mijn internettijd schaars en kan ik het toetsenbord bijna niet zien, dus excuus voor alle typfouten en het gaat een saaiere update worden dan vorige keren ;)

Afgelopen weken hebben we (om even mijn vorige verhaal te complementeren) ons project in Okahandja afgerond en hebben daar 450 kindertjes onderzocht! De week voor vertrek zijn we we weer Okahandja ontvlucht gedurende het weekend en hebben daarvoor een auto gehuurd!! Wat een heel avontuur op zich werd, alleen al om het feit dat men hier links rijdt. Ten tweede en vooral, om het feit dat wij een Chico hadden, tja dat krijg je als je om de goedkoopste auto vraagt... Een autootje dat rammelde aan alle kanten, niet zo goed vol gas kon dus elke keer spannende momenten gaf als je een vrachtwagen in probeerde te halen... (dit zijn 2 baanwegens voor 2 rictingen)... Ons doel: Waterbergplateau. Een adembenemend groot en mooi plateau dat zo uit de grond is gerezen (althans zo ziet het eruit) Daar het weekend doorgebracht met vele kilometers wandelen en ons eerste gamedrive!! Geweldig mooi, alle verhalen en foto's komen in Nederland. Verder hadden we natuurlijk nog een luxe kamer die heuvelje op lag, alwaar onze chico enoge moeite mee had.. als hij uberhaupt al wilde starten... gelukkig hadden we een choke, hoewel we beide geen idee hadden oe dat nou precies werkte bij een auto ;) Maarrr ondanks alles zijn we heelhuids weer terug gekomen!

Daarna werd het tijd voor 4 weken Windhoek om alles te verwerken wa we voorgaande weken hadden verzamelt. Nog een hels en vooral verschrikkelijk saai werk, maar we hebben het voor elkaar gekregen!! Halverwege leek het er nog even op dat we het land uit gezet zoude worden, omdat het ministerie het er opeens niet meer mee eens was met wat we deden (of eigenlijk allang hadden gedaan), maar dat is alleaal weer recht gezet en we hebben afgelopen vrijdag alles afgemaakt. Daarbij de garantie van zowel Pharmacces als Orange babies (beide betrokken bij de projecten) de garantie gekregen dat er zeker wat met onze resukltaten gedaan wordt en dat ze heel dankbaar waren voor ons werk, dus da is altijd prettig om te weten :> DE rest van de tijd in Windhoek hebben we vooral feest gevierd met nog een aantal studenten/onderzoekers/werkers die in het zelfde hostel verbleven.

Een van de weekenden zijn we nog naar Sossuvlei geweest; een adembenemend gebied van de Namib desert met enooooorme duinen!!! Het weer zat helaas wat tegen. een fikse wind blies het hele weekend en veroorzaake een redelijk zandstorm rondom ons,.. Wat de klim op de duinen (>150m hoog) een nogal helse tocht maakte; wind neemt je adem weg, je ademt zand in, soms zelfs bijna je evenwicht verlies en bijna de hele weg weer naar beneden rollen.. En van het uitzicht was wat moeilijk te genieten.. Maarrr de duinen af was geweldig!! Als oude omaatjes de duin op, en als kleine kindjes de duinen af. Al koprollend, springend, schuivend en zwemmend gingen we al die geklommen meters weer omlaag! Heerlijk :)

Zaterdag zijn Michel (vriend van sophie) en Cartsen (broertje van sophie) gearriveerd en hebben we de eerste voorbereidingen voor onze tocht gemaakt; de auto klaar gestoomd (een 4x4 met 2 daktenten, zoals een echte tourtoht door afrika beaamt :P), we hebben ze nog een van de projecten laten zien en toen waren we klaar voor vertrek! Helaas was al hun baggage nog ergens anders, dus hebben we noodgedwongen ook de zondag nog in Windhoek doorgebracht. Maandagochtend zijn we toen eindelijk in de auto gestapt en na 800 km waren we in Maun, Botswana!! De eerste honderden kilometers waren vooral rechte weg, rechte weg, rechte weg... na de grensovergang kwamen er al wat veranderingen in beeld; geen hekken meer lang de wegen dus overall koeien, ezels, geiten, struisvogels (ok tot nog toe nog maar 2) en anders beesten!! Dus toen ik de laatste kilometers in de schemer en zelf sin het donker moest rijden, begrepen waarom iederee dat afraadt en waarom wij dat ook eigenlijk niet van plan waren (helaas was er een sleutel kwijt sochtends en vertrokken we veel te laat..) Op een haar na hebben we net geen paard geraakt, een persoon gemist en ee botsing vermeden! Maar we zijn heelhuids aangekomen :) Tot we natuurlijk te horen kregen dat we geen tour meer konden boeken voor de volgende dag... Nee het zit niet altijd mee, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat we een adembenemende scenic flight hebben gemaakt over de delta!!!! En tijdens een korte wandeling in een ieniemienie parkje al genietende van het uitzicht over het water tot de ondekking kwamen, toen ik omdraaide, dat er zo en 15 meter achter ons een giraffe stond!! wooow!

Zojuist zijn we teruggekeerd van een 2 daagse trip de delta in met een mokoro (uitgeholde boomstam die als boot dient) en hiking. Back to basics; voor het eerste echt met pannen op vuur gekookt (wat best onhandig is als je ontdekt dat je handvaten van plastic zijn..) en bizat slecht geslapen op een 3 mm dik matje :P. Toen we echter bij zonsopgang opstonden en op weg gingen voor onze hike bleek er niet erg ver van ons kamp een olifant te staan!! Beetje onhandig alleeb dat ie precie sop onze enige doorgangs weg stond... Na wat pogingen gedaan te hebben om hem weg te jagen, besloten de gidsen ons maar iets verder op te roeien. Dames eerst. Dus na een paar meter zagen we de olifant bijna op onze weibelige bootje afstormen, maar hij bedacht zich. Toen wij echter veilig an land stonden begon die ricting michel en carsten te wandelen, dus terwijl de gids als en gek naar hun toe probeerde te komen renden zij (allebei met net nieuwe schoenen.. moet je ook nooi mee nemen naar afrika ;)) dwars door de modder en het water, de olifant bedacht zich gelukkig vrij snel! N al die consternatie verliep de rest van de wandeling een stuk rustiger en hebben we genoten van vele andere niet zo gevaarlijk beesten :)

Nu ben ik heel stoffig vies, en zit onder de muggenbulten dus gaa nu een heerlijke (althans ik hoop van harte dat er nu wel warm water uit komt) onder de douche staan terwijl ik tegelijkertijd kan genieten van de geweldige sterrenhemel hier :)

Morgen is het weer tijd om verder te trekken, voorlopig waarschijnlijk geen intenet dus volgende bericht uit een andere rimboe :)

LIefs Sasja

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer